Menu Find all flags tour 20 jaar trouwen tour

Geschiedenis

Het Homomonument werd in gebruik genomen op 5 september 1987, exact 100 maanden na zijn conceptie in mei 1979. Bob van Schijndel, destijds lid van de homogroep van de politieke partij PSP, kon op de avond van de Dodenherdenking in 1979 de slaap niet vatten. Hij begreep niet waarom Joden en zigeuners wel een eigen monument hadden voor hun oorlogsslachtoffers en homo's niet. Hij schreef een briefje met grote gevolgen.

Binnen een paar maanden werd er een Stichting Homomonument opgericht die op brede maatschappelijke ondersteuning kon rekenen. De tijd was rijp, al kwam men er pas later achter dat de vervolging van homoseksuelen vooral in Duitsland had plaatsgevonden.

Er werd een plek aangewezen door de gemeenteraad voor het monument en een prijsvraag uitgeschreven om het monument te ontwerpen. Besloten werd dat het ontwerp van Karin Daan uitgevoerd zou worden op de Westermarkt. Er werd een grote geldinzamelingsactie opgezet om de verwezenlijking van het monument te bekostigen, zo'n 400.000 gulden. Nadat een aantal overheden het ingezamelde geld meer dan verdubbelde, kon er begonnen worden met de bouw van het monument.

Oorspronkelijk was het plan om het monument van roze marmer te maken, maar omdat roze marmer slecht bestand zou zijn tegen de weersomstandigheden werd besloten om Rosa Porinograniet uit Portugal te halen. Eén actiegroep vond dit graniet niet roze genoeg en probeerde kort na de ingebruikname van het Homomonument het monument te beschilderen met roze verf. Inmiddels is het Rosa Porinograniet volledig geaccepteerd als het logische materiaal van het monument.